Венцеслав Караджов с адвокатката си Зоя Тошкова Снимка: 24plovdiv.bg
Венцеслав Караджов с адвокатката си Зоя Тошкова Снимка: 24plovdiv.bg

Доживотен затвор за бившия полицай, обвинен за убийството на родителите си. Решението е окончателно. Това съобщават от Върховен касационен съд на сайта си.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното наказание и съдебното решение е публикувано.

Припомняме, че преди няколко дни бившият полицай от Пловдив Венцеслав Караджов се барикадира в дома си, след като разбра за окончателната присъда, и отказа да иде в затвора. Наложи се психолози да бъдат изпратени на място, за да го убеждават да излезе. Досега той беше под домашен арест и обжалваше присъдата от доживотен затвор, дадена му от по-долните инстанции.

Ето и хронологията на съдебната сага:

С присъда на Окръжен съд – Пловдив той е признат за виновен за това, че на 15 май 2016 г. в Пловдив предумишлено умъртвил родителите си с особена жестокост и с користна цел. Причината е, че родителите му не искали да му прехвърлят къща. Наложено му е наказанието „доживотен затвор“.

От наказанието е приспаднато времето, през което е бил задържан.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби на Караджов и защитничката му Зоя Тошкова за неоснователни.

В мотивите си върховните съдии констатират,че подсъдимият е познавал навиците на родителите си и е знаел, че след 19,00 часа те се прибират в къщата си, за да вечерят и гледат телевизия, и че обикновено по това време не ги посещават съседи и приятели, които биха го заварили на местопрестъплението. При осъществяване на убийството е използван шумозаглушител, поставен на пистолета.

„Установяването на посоченото обстоятелство е от съществено значение, тъй като доказва, че извършителят предварително се е подготвил за извършване на престъплението, като си е набавил средство за предотвратяване на възможността някой от съседите или от работещите в подстанцията, граничеща с имота на пострадалите, да чуе изстрелите, а това обосновава извода, че деянието е предварително подготвено, т. е. то е предумишлено“, пишат върховните съдии.

Според тях се установява съществуването на различни възможности подсъдимият да се снабди с патрони от вида на използваните за убийството, като от значение е най-вече фактът, че такива са открити в дома му. Намеренията на местопроизшествието „кози крак“ принадлежи на Караджов. С него той е разбил катинара на вратата на имота.

Макар и единствен наследник на родителите си, Караджов не е бил готов да чака да придоби въпросния имот по естествен път.

„Доказателство за това са усилията му в годините по всякакъв начин (чрез завеждане на граждански и наказателни дела, сигнали до административни органи, непрекъснати скандали и разправии и т. н.) да принуди пострадалите да го признаят за едноличен собственик на целия имот“, посочват съдиите.

В решението на ВКС се обобщава, че апелативният съд, анализирайки задълбочено и в пълнота доказателствената съвкупност, е достигнал до законосъобразния извод, че подсъдимият не само е имал мотив да осъществи деянието, но е разполагал и с обективна възможност да го извърши, подготвил се е за това и е осъществил престъплението.

Венцеслав Караджов до последно твърди в съда, че е невинен и друг е застрелял родителите му. На едно от заседанията е изнесена шокиращата информация, че той е имал на компютъра си папка, озаглавена „Гадовете“, касаеща имотния му конфликт с родителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук