Върховният административен съд

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че Централната избирателна комисия (ЦИК) незаконно и напълно необосновано е задържала 228 машини за гласуване на „Сиела Норма“ преди изборите.

Върховните съдии потвърдиха разпореждането на Административния съд София-град (АССГ), който още преди две седмици нареди на ЦИК незабавно и безусловно да върне машините на „Сиела“. Още тогава АССГ заяви, че тези машини не са купени от ЦИК, не са нейни, а на „Сиела“ и комисията няма никакво право да се разпорежда с тях.

Както е известно обаче, вместо незабавно да върне машините, ЦИК обжалва и дори поиска спиране на изпълнението на разпореждането, което искане ВАС определи като недопустимо.

Днес състав на Върховния административен съд с председател Кремена Хараланова и членове Мира Райчева (докладчик) и Мария Радева окончателно потвърди разпореждането за незабавно и безусловно връщане на машините.

Освен това в определението си върховните съдии отхвърлят политическите спекулации, че е било възможно въпросните 228 машини да бъдат използвани в изборите. Именно тези спекулации бяха използвани от ЦИК за мотив да „арестува“ устройствата и да не ги върне на собственика им.

В определението си ВАС заявява:

„Действително, съгласно чл.6, ал.3 и чл.18, ал.1 изр.3 от ИК, ЦИК определя условията и реда за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване и осъществява контрол на машинното гласуване в Република България. Наред с това, чл.213а, ал.1 от ИК предписва, че ЦИК осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. В контекста на тази нормативна уредба правилно административният съд е счел, че контролът, който ЦИК упражнява се ограничава до съхранението на СУЕМГ, които Комисията е осигурила чрез наемане или закупуване с цел използването им в изборния процес. След като процесните 228 броя СУЕМГ не са предмет на договора за обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД и няма да бъдат използвани в изборния процес, то за ЦИК не са налице основания да осъществява действия по задържане на чуждо имущество“

Освен това върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че тя не можела да допусне на територията на страната безконтролното внасяне на машини от същия вид, с които ще се гласува на изборите на 14 ноември 2021 г. Те споделят изводите направени още от АССГ, че „дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, процесните машини няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува“.

Сега и ВАС категорично заяви: „На тези възражения е даден изчерпателен отговор в мотивите на обжалвания съдебен акт, който се споделя от настоящата инстанция. Както бе посочено и по-горе, това е технически невъзможно, тъй като тези СУЕМГ са извън поръчаните от ЦИК, за които Комисията е нотифицирана, които е инспектирала и досежно които е преценила, че е налице надлежно удостоверяване от компетентните органи досежно съответствието им като технически устройства за машинно гласуване по смисъла на чл.213а от ИК“.

Както е известно, до признатото за неправомерно и от АССГ, и от ВАС задържане на машините, се стигна след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че тези машини са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. Борисов каза още, че 228-те машини се съхраняват в склада, в който са и останалите устройства, предназначени за изборите и заподозря, че с тях ще се манипулира вотът така, че да спечели президентът Румен Радев.

Доставчикът информира, че 228-те устройства не са част от договора му с ЦИК, собственост са на „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборите у нас на 14 ноември. Въпреки това, ЦИК разпореди те да бъдат задържани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук