заплата парламент, народно събрание

Окончателно парламентът реши минималната работна заплата да е 50% от средната за страната.

Периодът, който ще се гледа за изчисленията, включва последните 2 тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия от текущата година. Увеличението ще е в сила от 2024 година.

Идеята минималната работна заплата

да е „не по-малко от 50% от брутната средна заплата“ обаче, получи само 53 гласа „за“, 69 против, 76 се въздържаха и така се стигна до крайното решение. 159 депутати го подкрепиха, а 44 се въздържаха – от ДБ и „Възраждане“.

Решението влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември и влиза в сила от новата година.

В хода на разискванията Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ отбеляза, че идеята на законопроекта е да въведе предвидим механизъм за определянето й. Растящата инфлация и системното подценяване на

размера на минималната работна заплата

спрямо общото ниво на възнагражденията водят до неадекватност на доходите на множество хора и ги поставя в реален риск от попадане под линията на бедност в следващите месеци и години, добави депутатът. Според Арабаджиев обвързването със средната работна заплата ще доведе до по-голяма подкрепа и по-справедливи възнаграждения.

Севим Али заяви, че ДПС отбеляза, че в България

между 650 и 700 хиляди души работят

на минимална работна заплата. 40 хиляди от тях са в публичния сектор.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации оттеглят предложението си за „брутна минимална работна заплата“ и предложиха отпадане на думата брутна. На първо четене депутатите приеха минималната работна заплата да се определя като „брутна минимална работна заплата“. Това предизвика

критиките на левицата,

че с вкарването на понятието брутна отпада клас прослужено време и реално доходите вместо да увеличат ще бъдат по-ниски.

Георги Свиленски от „БСП за България“ отбеляза, че след 41 опити най-накрая този кодекс ще се гледа. Той припомни, че волята на народните представители при приемането на законопроекта на първо четене е била минималната работна заплата да бъде 850 лв. Докато ние обсъждаме минималната работна заплата – в едно от търговските дружества в Министерство на отбраната заплатата на изпълнителния директор е 14 хиляди лева, тоест тя е 20 минимални заплати, коментира депутатът.

Колегата му Драгомир Стойнев посочи, че минималното работно възнаграждение е създадена, за да се търси социална справедливост и да се преодолее експлоатацията на работника, защото България е на първите места по брой работещи бедни.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук