Олег Дерипаска
на снимката: Руският алуминиев магнат Олег Дерипаска

Руският олигарх Олег Дерипаска е подал оставка от борда на директорите на руския алуминиев гигант „Русал“ в опит компанията да избегне американските санкции, насочени към нейния основател и ключов акционер.

„Г-н Олег Дерипаска, не-изпълнителен директор на компанията, подаде оставка като директор на дружеството, считано от 25 май 2018 г.“, казаха от „Русал“.

В изявлението се казва, че оставката е в съответствие с „усилията, положени от ръководството на групата за защита на интересите на дружеството и неговите акционери след налагане на санкциите на OFAC“.

Службата на САЩ за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към финансовото министерство обяви нови санкции срещу Русия миналия месец след дипломатическата криза, предизвикана от отравянето на Великобритания на бившия двоен агент Сергей Скрипал.

Санкциите удариха олигарси от обкръжението на президента Владимир Путин, включително Дерипаска. Последният е един от най-богатите руснаци, чието състояние, обаче, бе драстично засегнато от санкциите. Управлява и контролира (преди оставката) „Русал“ (вторият в света производител на алуминий) и компаниите „Базовый элемент“, „En+ Group“, „Русские машины“, „Ингосстрах“ и др. Неговите корпоративни групи му осигуряват отлична позиция на руския пазар за метали. Въпреки че се въздържа от политиката, смята се, че е най-близък до президента Владимир Путин от руските олигарси. Бил е в обкръжението на бившия президент Борис Елцин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук