Японският министър-председател Шиндзо Абе и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се съгласиха да отложат Игрите в Токио 2020 с година в безпрецедентно решение заради пандемията от коронавируса COVID-19. Двамата са провели телефонен разговор, в хода на който японският премиер е предложил отлагането на Олимпиадата през лятото за следващата 2021 г.

„В настоящите условия и на базата на информацията, предоставена от Световната здравна организация, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах и премиерът на Япония Шиндзо Абе стигнаха до извода, че Олимпийските игри трябва да бъдат отложени, но не по-късно от лятото на 2021 г., за да се осигури здравето на спортистите, на всички участници в Игрите и международната общност“, се казва в съобщението.

„Ръководителите на МОК се съгласиха с това, че Олимпийските игри в Токио могат да станат фар на надеждата за света в тези неспокойни времена и олимпийският огън може да стане светлина в края на тунела, в който светът се намира понастоящем. Затова бе решено, че олимпийският огън ще остане в Япония. Също така бе решено, че съревнованията ще запазят имената Олимпийски и Параолимпийски игри Токио 2020“, пише още в съобщението на МОК.

“Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза премиерът на Япония пред журналисти. Решението ще бъде огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията си. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума бе голям. Олимпийските игри, които са ставали свидетел на бойкоти, терористични атаки и протести, но се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!