Диана Ковачева
на снимката: омбудсманът Диана Ковачева

Бързо и в срок да бъдат върнати надвзетите пари от сметките за природен газ и да бъде разработена ясна методика, за да може това да се случи. Към това апелира омбудсманът на България Диана Ковачева в писмо до председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, министъра на енергетиката Теменужка Николова и шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Това се случва в контекста на събитията от последните седмици, при които стана ясно, че България и Русия са се договорили за поевтиняване на газта с над 40%, което влиза в сила със задна дата – от 5 август миналата година. Заради това на „Булгаргаз” ще бъдат върнати 150 млн. лв. – сума, която дружеството ще възстанови на своите клиенти, а те, от своя страна, на своите потребители.

В писмото си Ковачева подчертава, че дългоочакваното ценово намаление не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба, а това поражда и редица въпроси, които остават без отговори от компетентните органи. Най-важният от тях обаче е как тази промяна ще се отрази на сметките на крайните потребители на съответните услуги.

Омбудсманът обръща внимание на необходимостта в разумен срок да бъде разработена методика за възстановяване на надвзетите суми от крайните клиенти, която да бъде разяснена на гражданите, както и възможно най-кратки срокове при възстановяването на надвзетите суми чрез връщане или прихващане.

Омбудсманът призовава още за предоставяне на ясна и разбираема информация на отделен ред в сметките на гражданите за сумите, които подлежат на възстановяване или прихващане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук