Диана Ковачева
На снимката: Диана Ковачева

Има бяло петно в Наказателния кодекс. Един от въпросите е свързан с дефинирането на физическо, психическо и икономическо насилие, които са предвидени в Наказателния кодекс (НК), но са оставени изцяло на съдебната практика. Това каза омбудсманът Диана Ковачева пред bTV.

По думите ѝ бялото петно в Наказателния кодекс се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание.

„От години България е или осъждана, или делата, например от Страсбург, доказват нееднократно, че имаме проблем с Наказателния кодекс, защото случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма такъв текст на инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение“, коментира Ковачева.

„С новата сесия на парламента ще внеса такива предложения за криминализиране на точно този тип деяния, които някак си не остават ненаказани“, заяви омбудсманът.

Тя коментира и случая с нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора. По думите ѝ има значение квалификацията на деянието, защото така на практика започва наказателното производство.

„Факт е, че има много неясноти за начина на квалифициране на деянието“, смята Ковачева

Според нея, това, което трябва да се промени веднага, е отношението на институциите към жертвата на домашно насилие.

„Липсата на чувствителност, разбиране, за съжаление и от страна на полицията, и на прокуратурата, и на съда, се оказва фатална“, каза тя.

„Търсенето на три последователни сигнала, в предвидената системност в НК, пречи на практика да бъде осъден по-тежко насилникът, защото съдът търси три сигнала от жертвата. А жертвите на насилие не говорят“, коментира Ковачева.

По думите ѝ трябва задължителна терапия за насилника, обучение за полицаите, които да подхождат с разбиране.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук