Панамски документи

Съд в Панама сне обвиненията срещу 28 души, обвинени в пране на пари, свързани с панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека“, която беше епицентър на международния скандал „Панамски документи“, предаде БТА, по информация на Франс прес.

Сред засегнатите от съдебното решение са основателите на кантората – Рамон Фонсека и Юрген Мосак. Фонсека обаче почина на 9 май в панамска болница на 71 години.

По време на делото прокурорката Исис Сото поиска максимална присъда от 12 години за Фонсека и Мосак. Но съдийката по делото прецени, че събраните доказателства от сървърите на адвокатската кантора не позволяват установяване със сигурност на тяхната автентичност и цялост и не отговарят на правилата за проследимост. Освен това останалите доказателства не били достатъчни, за да се установи вината на обвиняемите.

Скандалът „Панамски документи“ се разрази през 2016 г. след публикуването на разследване, известно със същото име, от Международния разследващ журналистически консорциум. Разследването се базираше на изтичането на 11,5 милиона документи от кантората „Мосак Фонсека“ и разкри, че държавни и правителствени ръководители, политици, финансисти, спортисти, творци са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и печалби. В това укриване панамската адвокатска кантора е служила като посредник за откриване сметки и на мними компании в няколко страни, където са били укривани парите от неплатени данъци, някои от които са идвали и от незаконни дейности.

След лицата, упоменати в разследването, бяха руският президент Владимир Путин, бившите премиери на Пакистан, Великобритания и Исландия, Наваз Шариф, Дейвид Камерън и Сигмундур Давид Гунлаугсон, бившият президент на Аржентина Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси, испанският режисьор Педро Алмодовар.

Скандалът доведе до закриването на адвокатската кантора, а имиджът на Панама беше силно засегнат.

По време на делото обвинението упрекна юристите Мосак и Фонсека, че са улеснили чрез кантората си създаването на специални дружества, в които например кадри на компанията „Сименс“ са вложили милиони евро извън истинските сметки на германския гигант. Тази така наречена „каса Б“ е била използвана за прикриване на пари, плащани за комисионни.

Панамската кантора е била използвана и за депозиране на пари, идващи от схема за измама в Аржентина, казаха прокурорите по делото.

Но адвокатката на няколко души по процеса, сред които и Мосак – Хуилермина Макдоналд, заяви, че е имало пропуски в съдебните процедури и производството. По време на съдебното заседание Мосак заяви, че срещу него и много хора, работили с него, е била извършена голяма несправедливост. Той каза, че всички тези хора, в това число и покойният Фонсека, са били честни, сериозни и коректни хора.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук