ООн, забрадка, пакта за миграцията

10 трилиона долара ще липсват в световната икономика до края на годината според експерти на ООН. Тази мрачна прогноза е част от доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), която се провежда в Женева. Поводът за спада на това огромно количество от средства от световния пазар е ширещата се по света коронавирус епидемия. Всяко държава по света отчита сериозен дефицит на средства и грандиозен спад на вътрешния стоков продукт.

Кризата е по-мащабна от „голямата депресия“

Случващият се спад в инокомиките по света е един от най-сериозният икономически срив, отчитат анализатори от ООН. Според тях пораженията са по сериозни и от времето на „голямата депресия“ през миналия век.

Експертите от ООН прогнозират в същото време ръст на световната икономика с 4,7% през 2021 г. в сравнение с миналата година. Авторите на доклада напомнят, че тези цифри са по-високи от прогнозите за 2021 г., които бяха направени през септември (4,3%). Подобрените очаквания, казаха те, се дължат на по-силно възстановяване в Съединените щати. Поводът е , че там се наблюдава „напредък в употребата на ваксини“. Наскоро в САЩ беше обявен икономически стимул от 1,9 трилиона долара.

Неравенство и липса на сътрудничество

Авторите на доклада на ООН обръщат внимание на продължаващата „слабост в многостранното сътрудничество“ между страните по света. Поводът е ширещата се в глобален мащаб коронавирус епидемия.  Експертите отчитат липсата на желание за „справяне с проблемите на неравенството“, което влошава перспективите за успешно развитие. Очаква се икономисти от световен мащаб да подготвят план стратегия за справяне с нелицеприятната инокомическа обстановка в световен мащаб.

„Без промяна на курса небалансираното възстановяване, уязвимостта от нови сътресения и несигурността ще се превърнат в нова нормалност за много обикновени хора“, твърди UNCTAD. Целта е да се избегнат тежки икономически сътресения в отделните държави по света и да се мине възможно най-безболезнено през епидемиологичната обстановка, каято парализира икономиките по света, настояват финансовите анализатори от ООН.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!