Близо 14 млн. души по света годишно остават без дом в следствие на природни бедствия. Това сочат най-новите данни на ООН.

Бежанците и хората, принудени да напуснат дома в страните си, вече са рекордно много”, заяви директорката на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване Александра Билак.

Рискът от разселване може да нарасне, тъй като населението се увеличава, а последиците от климатичните изменения стават все по-тежки, съобщи Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия и базираният в Женева Център за наблюдение на вътрешното разселване в доклад.

„Изводите подчертават предизвикателството, пред което сме изправени – трябва да намалим броя на хората, засегнати от бедствия”, каза Робърт Стъкъри, специален представител на Генералния секретар на САЩ за намаляване на риска от бедствия.

„Освен смъртта или тежката телесна повреда в случай на бедствие, няма по-смазващ удар, отколкото загубата на семейния дом”, добави той в свое изявление.

Основните бедствия, които принуждават хората да напуснат домовете си са земетресения, цунами, наводнения и тропически циклони. Най-големи са последиците за страните в Азия, където живеят 60% от световното население. Осем от десетте страни с най-висок процент принудително преселили се хора и хора, изгубили дома си, се намират в Южна и Югоизточна Азия. На първо място е Индия, където средно 2,3 милиона души годишно са принудени да напуснат дома си, следвана от  Китай, където броят на принудително преселилите се е средно 1,3 милиона годишно. Този брой не включва евакуираните заради заплаха или преселилите се поради суша или повишаване на морското равнище.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук