хора, население

Световното население расте с най-бавния си темп от 1950 г. насам, след като през 2020 г. е паднало под 1%, показват оценки на ООН.

През 2021 г. средната плодовитост на световното население възлизаше на 2,3 раждания на жена за цял живот, спадайки от около 5 раждания през 1950 г. Очаква се глобалната плодовитост да намалее допълнително до 2,1 раждания на жена до 2050 г.

„Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се възхитим на напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали смъртността на майките и децата“, каза в изявление генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Нарастващото население напомня за споделена отговорност за грижата за планетата и за „размисъл върху това къде все още не изпълняваме ангажиментите си един към друг“, каза още той.

Позовавайки се на по-ранен доклад на Световната здравна организация – оценяващ около 14,9 милиона смъртни случая, свързани с пандемията Covid-19 между януари 2020 г. и декември 2021 г., докладът на ООН казва, че глобалната продължителност на живота при раждане е спаднала до 71 години през 2021 г. от 72,8 години през 2019 г. най-вече заради пандемията.

Организацията на обединените нации заяви, че повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население до 2050 г. ще бъде концентрирано в осем държави – Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Очаква се страните от Субсахарска Африка да допринесат повече от половината от очакваното увеличение до 2050 г. Прогнозира се обаче населението на 61 страни да намалее с 1% или повече, между 2022 г. и 2050 г., водено от спад в раждаемостта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук