ООН

Организацията на обединените нации (ООН) поиска схемата за разселване на бежанци в ЕС да се разшири. Планът беше приветстван от канцлера на Германия Ангела Меркел, защото немската икономика преживява небивал растеж и спешно се нуждае от още работна ръка.

Той обаче може да се окаже спорен за съседните държави, враждебни към имиграцията, пише в. „Файненшъл таймс”.

Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, разкри плана в Берлин вчера, като призова за разширяване на сегашната двегодишна програма за разселване на 22 000 сирийски кандидати за убежище.

Планът предвижда да се увеличи броят на обхванатите бежанци до 40 000 годишно от 2018 г., както и броят на страните, от които те идват.

Канцлерът на Германия подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона.

Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че иска да облекчи натиска над Италия, която поема основния приток на мигранти в Европа, които тази година достигнаха почти 120 000 по данни на Върховния комисариат.

Тя обаче не каза нищо за потенциалните трудности, свързани със спечелването на съгласието на другите страни от ЕС – като Унгария, която отказва да приема бежанци по схемата за разселване.

Досегашната схема за разселване на мигранти бе въведена през 2015-та, когато ЕС се съгласи да приеме 22 000 бежанци от страни извън съюза, главно сирийци, от Турция, Ливан и Йордания.

Тя е отделна от потенциално по-голямата, но също толкова спорна програма за преразпределение в рамките на ЕС на бежанци от Италия и Гърция, която също срещна твърда опозиция в Източна Европа.

Политици от ЕС обсъждат евентуалното създаване на центрове за приемане на бежанци в Либия като начин да се откажат мигрантите от опасното плаване през Средиземно море, но това зависи от предварителната стабилизация на страната.

Изненадващо ООН иска повече бежанци в Европа, но не казва нищо за разселването им по другите континенти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук