деца, война, украйна

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, „които са били насилствено депортирани“ към контролираните от Москва територии, съобщи БТА.

В приетата резолюция се отправя призив към Москва да „прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца“.

Съветът на ООН по правата на човека реши също така да

назначи българската специалистка по правата на човека

Мариана Кацарова, да наблюдава ситуацията в Русия. През септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия поради засилването на репресиите в страната.

Текстът беше приет с 28 гласа „за“, 17 гласа „въздържал се“. Две държави гласуваха „против“ – Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, но

Комисията на ООН не успя

да провери тези данни.

Освен това резолюцията призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека „безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане“. Москва е призована и да предостави „безпрепятствен, незабавен и устойчив“ достъп до всички военнопленници и други „незаконно задържани“ лица.

„Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране“, заяви пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.

„Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (…) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване“, добави тя.

Текстът също така удължава с една година мандата на Комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека, извършени в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари 2022 г.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук