Антонио Гутериш - председател на ООН

Организацията на обединените нации може да няма достатъчно пари, за да плати заплатите на своите служители следващия месец, съобщава Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е достигнат „най-големият дефицит от десетилетие насам“.

„През ноември няма да имаме достатъчно пари, за да покрием разходите за заплати. Работата ни и реформите, които правим, са изложени на риск.“, допълни ръководителя на организацията, в която членуват 193 държави.

Съединените щати са страната, която дава най-много пари за ООН, като осигурява 22 процента от възлизащия на 3,3 милиарда долара редовен бюджет на ООН.

От него се плаща за работа в политическата, хуманитарната, икономическата и социалната сфера, както и за разоръжаване.

Вашингтон дължи 381 милиона долара за миналата година, както и 674 милиона за 2019 г.

Съединените щати потвърдиха, че сумите са точни, но не направиха коментар кога възнамеряват да ги внесат в касата на ООН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че страната му плаща несправедливо голяма част от издръжката на ООН и иска реформи в организацията.

Генералният секретар Антони Гутериш се ангажира с намаляване на разходите и провеждането на реформи.

Вече бяха въведени някои ограничения, като забрана на овакантените постове да се назначават нови хора, както и заплащане само на най-належащите пътувания.

Работата на централите на ООН в Ню Йорк, Женева, Виена и Найроби ще бъде засегната от ограниченията и липсата на пари.

Мироопазващите мисии на ООН имат отделен бюджет. Той възлиза на 6,7 милиарда долара за годината, завършваща на 30 юни 2019 г.

Съединените щати покриват 28 процента от този бюджет, но вече обявиха, че няма да дадат повече от 25 процента, колкото изисква американското законодателство.

Вашингтон не е внесъл около 2,4 милиарда долара, които дължи за мироопазващите мисии.

Най-много пари от бюджета за мироопазващи мисии се харчат в Етиопия, Индия, Бангладеш, Непал и Руанда. тези държави плащат да войниците според нивата на местните заплати, а парите им биват възстановявани от бюджета за мироопазващи мисии на ООН.

ООН плаща около 1428 долара на месец за всеки войник, когото поддържа.

Ръководителите на мироопазващите операции припомнят, че струват по-малко от половин процент от това, което света харчи за отбрана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!