Вароша

Съветът за сигурност на ООН на заседание в петък прие изявление, осъждащо новата позиция на Турция по отношение на квартал Вароша в Кипър и призова за нейната ревизия. Изявлението беше прието без коментар от членовете на Съвета за сигурност.

„Съветът за сигурност осъжда изявлението на лидерите на турците и кипърските турци от 20 юли 2021 г. относно откриването на региона Вароша“, се казва в документа. Съветът за сигурност „призовава за незабавна промяна на този курс и отмяна на стъпките, предприети от октомври 2020 г. по отношение на Вароша“.

Турция от своя страна отхвърля изявлението на председателя на Съвета за сигурност на ООН.

„Ние отхвърляме изявлението на председателя на Съвета за сигурност на ООН относно втората фаза на инициативата в Мараш (турско име за Вароша)“, заяви външно министерство на Анкара в изявление, публикувано в петък. „Тези изявления се основават на гръцки и кипърски гърци черна пропаганда и необосновани твърдения“.

Припомняме, че на 20 юли лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, който е президент на самопровъзгласената Турска република Северен Кипър (ТРСК), на военен парад в турската част на Никозия заяви, че 3,5% от затворената територия на Вароша ще бъде демилитаризирани. Това означава, че тази част от територията ще бъде прехвърлена от турската армия под юрисдикцията на гражданската администрация на ТРСК и разпределена за използване от собствениците, включително кипърските гърци, ако последните кандидатстват със съответно искане до Комисията за недвижими имоти, сформирана в Северен Кипър. Турският президент Реджеп Ердоган, който присъства на парада, приветства решението, като заяви, че то ще бъде от полза за всички страни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук