ООН

Военни престъпления и престъпления срещу човечеството се извършват в Либия от 2016 г., разкри днес разследване на ООН, цитирано от световните медии.

Независимата мисия за установяване на факти в Либия, изпратена от Съвета на ООН по правата на човека, заяви, че мигрантите и задържаните са особено изложени на нарушения.

„Има основателни причини да се смята, че в Либия са извършени военни престъпления, а насилието, извършено в затворите и срещу мигранти там, може да се равнява на престъпления срещу човечеството“, се казва в изявление на мисията.

Безредиците в северноафриканската страна оказаха драматично въздействие върху икономическите, социалните и културните права на либийците, причинени от нападения срещу болници и училища.

„Всички страни в конфликта, включително трети държави, чуждестранни бойци и наемници, са нарушили международното хуманитарно право, по-специално принципите на пропорционалност и разграничение, а някои са извършили и военни престъпления“, каза Мохамед Ауаджар, който ръководи тричленната мисия.

Идентифицирани са лица и групи – както либийски, така и чуждестранни – които могат да носят отговорност за нарушенията, злоупотребите и престъпленията.

Списъкът ще остане поверителен, докато не бъде споделен с подходящи механизми за отчетност.

Въпреки че либийските съдебни органи разследват повечето от случаите, документирани в доклада, процесът „е изправен пред значителни предизвикателства“, казват експертите.

През юни 2020 г. Съветът по правата на човека – най-висшият орган на ООН – прие резолюция, призоваваща мисия за установяване на факти да бъде изпратена в Либия. Този ход получи подкрепата на Триполи. Експертите събраха и прегледаха стотици документи, интервюираха повече от 150 лица и проведоха разследвания в Либия, Тунис и Италия.

Техният доклад документира вербуването и прякото участие на деца във военни действия, плюс насилственото изчезване и извънсъдебните убийства на видни жени. Експертите заявиха, че противопехотни мини, оставени от наемници в жилищни райони, са убивали и осакатявали цивилни. В същото време мигранти, които се стремят да преминат през Средиземно море към Европа, са подложени на множество злоупотреби в центровете за задържане и от ръцете на трафиканти. Нарушенията се извършват „в широко разпространен мащаб“ от държавни и недържавни участници, „с високо ниво на организация и с насърчаване на държавата – всичко това сочи престъпления срещу човечеството“, каза замбийският експерт.

Богатата на петрол Либия е разкъсана от конфликт след свалянето и убийството на диктатора Муамар Кадафи чрез бунт през 2011 г., като съперничещите администрации се борят за власт.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!