Мишел Бачелет
На снимката: комисарят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

Коронавирусната криза не дава „неограничена свобода“ за пренебрегване на гражданските свободи, предупреди комисарят на ООН за правата на човека, като критикува приемането в някои държави на „неограничени“ извънредни правомощия.

„Може да са необходими спешни мерки, за да се отговори на тази спешна ситуация в здравеопазването. Но спешната ситуация не е празен чек за пренебрегване на задълженията за правата на човека“, каза Мишел Бачелет.

Бившият чилийски президент се обръщаше към първата по рода си виртуална среща на Съвета на ООН за правата на човека в Женева.

„Спешните мерки трябва да бъдат необходими и пропорционални – каза тя – Изразявам дълбока загриженост от приемането на извънредни правомощия на някои държави, които са неограничени.“

Много страни са приели извънредни мерки за справяне с пандемията, от която загинаха близо 100 000 души по целия свят, откакто се появи в Китай през декември. В Унгария министър-председателят Виктор Орбан управлява с укази, докато правителството му заяви, че кризата отминава.

„В няколко случая епидемията се използва за оправдаване на репресивните промени в редовното законодателство, които ще останат в сила дълго след приключването на извънредната ситуация – каза Бачелет – В някои страни вече видяхме информация за журналисти, които са санкционирани за съобщаване за липса на маски, здравни работници бяха порицани за твърдения, че им липсва защита, а обикновените хора, арестувани за публикации в социалните медии за пандемията.Критиката не е престъпление.“

Бачелет също призова правителствата да „увеличат значително достъпа до точна информация и статистика“ за пандемията, подчертавайки, че „прозрачността е от първостепенно значение и може да спаси живота при здравна криза“.

Някои страни, организации и лидери – включително президентът на САЩ Доналд Тръмп – изразиха съмнения относно числата от Китай относно броя на смъртните случаи и заразените.

Бачелет също призова държавите да защитават най-уязвимите си граждани по време на пандемията, включително задържани, бедни, жени и мигранти. По думите й без контрол пандемията вероятно ще създаде още по-големи неравенства на фона на големи страдания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!