ООН прогнозира, че работните места в света, в резултат на коронавируса, ще намалеят със 195 милиона.

Организацията отбеляза, че кризата „ще издигне безработицата до исторически нива“.

„Около 195 милиона работни места могат да бъдат съкратени само през второто тримесечие на тази година в резултат на последствията от пандемията от коронавирус”, пише в пътната карта на ООН за социално-икономическите мерки за възстановяване на държавите след пандемия.

„Кризата, причинена от COVID-19, влошава световната икономика и повишава безработицата до исторически нива, се казва в проучването.

„Тази криза може да доведе до съкращаване на най-малко 195 милиона работници на пълен работен ден през второто тримесечие на 2020 г“.

ООН изброи най-засегнатите от кризата браншове: това са работещите в „малки и средни предприятия, селскостопанските работници, самонаетите хора и трудовите мигранти“.

Според организацията кризата ще засегне в различна степен мъжете и жените:

„Поради съществуващите неравенства между половете жените са по-склонни да срещат трудности при намирането на нова работа или да се възползват от предприемаческите възможности по време на икономическото възстановяване.“

„Икономическото възстановяване трябва да бъде свързано със защитата на работните места и работниците, с осигуряването на прилична заетост, защитата на производствените активи по време на кризата“, се казва в документа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук