Украинският външен министър Дмитро Кулеба говори пред ОС ООН
Украинският външен министър Дмитро Кулеба говори пред ОС ООН. Снимка: АП/БТА

В навечерието на първата годишнина от руската инвазия Украйна и Русия лобираха пред страните в ООН за подкрепа преди гласуването в 193-членното Общо събрание, за което САЩ заявиха, че „ще остане в историята“, предаде БТА.

„Ще видим каква е позицията на народите по света по въпроса за мира в Украйна“, заяви пред Общото събрание посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Общото събрание се очаква да приеме днес резолюция, предложена от Украйна и поддръжниците ѝ, в която се подчертава „необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир“ в съответствие с основополагащия Устав на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди инвазията на Русия и заяви, че уставът е „недвусмислен“, цитирайки го: „Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации.“

Украйна и нейните поддръжници се надяват да задълбочат дипломатическата изолация на Русия, като търсят гласове „за“ от почти три четвърти от Общото събрание, за да достигнат – ако не и да надминат – подкрепата, получена за няколко резолюции миналата година.

Те твърдят, че войната е обикновен случай на незаконно нахлуване на една непровокирана страна в друга, докато Русия се представя като водеща „прокси война“ със Запада, който въоръжава Украйна и налага санкции на Москва след нахлуването.

Проекторезолюцията на ООН, която няма задължителен характер, но има политическа тежест, отразява искането на Общото събрание от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия. Русия определи текста като „небалансиран и антируски“ и призова страните да гласуват против.

„Русия наруши Устава на ООН, като се превърна в агресор“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в ООН. „Когато им изпращате оръжия, вие помагате за унищожаването на Устава на ООН и на всичко, което ООН защитава. Това е много просто“, добави той.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук