Либия наводнение
Карта, показваща мащабите на пораженията, причинени от унищожителното наводнение в либийския пристанищен град Дерна. Снимка: АП/БТА

Стотици хиляди хора се нуждаят от спешна помощ след разрушителните наводнения в Либия, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от БТА.

В апел за спешна помощ службата призова за предоставяне на 71,4 милиона долара спешна помощ, „за да се отговори на най-неотложните нужди на 250 000 души от общо 884 000, за които се очаква да се нуждаят от помощ през следващите три месеца“.

Организацията заяви, че близо 900 000 души в пет провинции на раздираната от война страна „живеят в райони, които са пряко засегнати от бурята и внезапните наводнения и са пострадали в различна степен“.

Мощната буря „Даниел“ връхлетя в неделя Либия, след като по-рано бушува в Гърция, България и Турция.

Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха и пометоха големи части от него.

Според правителството в Източна Либия загиналите са над 5000. По данни на либийския Червен полумесец обаче броят на жертвите в Дерна – град с около 100 000 жители – е нараснал до 11 300 души. Хуманитарната организация отбеляза, че издирването на оцелели продължава.

Кметът на Дерна заяви в сряда вечерта, че само в града може да са загинали до 20 000 души.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук