Седем души са получили хранително отравяне след консумация на риба балон (фугу) в Турция, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Хората са хванали рибата балон в морето, след която са я сготвили и изяли. Малко по-късно всички те се почувствали зле и са били откарани в болница.
Телевизията съобщава, че единият от пострадалите е с опасност за живота.
Всеизвестно е, че рибата балон е със силен токсичен ефект поради това, че в нея се съдържа т.нар. тетродотоксин – изключително опасна отрова.
Тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно
Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.
В Япония риба балон се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да приготви Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има задължителен сертификат за това. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат до изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата, са различни. Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Рибата се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в отдалечените от Едо (дн. Токио) райони, рибата все още се е приготвяла, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова все още не е измислена. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.
Още любопитни новини – четете тук