ким чен ун
На снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Държавното радио на Северна Корея в неделя сутрин обяви дейността на лидера на страната Ким Чен Ун, съобщава южнокорейската агенция „Ронхап“ на фона на слухове, че лидерът е болен и дори починал. Според агенцията радиостанцията е обявила, че „другарят Ким Чен Ун предаде благодарност на работниците и служителите, които от все сърце помогнаха за създаването на град Самджион“. В каква форма е била предадена благодарността, не се уточнява.

Строежът на новия град Самджион бе тържествено завършен в края на миналата година, лидерът на страната Ким Чен Ун лично присъства на церемонията.

Освен това в събота Централната транспортна комисия съобщи, че в четвъртък лидерът на страната е получил поздравителна телеграма от ръководителя на Комунистическата партия Генадий Зюганов по случай годишнината от посещението на Ким Чен Ун в Русия.

Няма нови съобщения за участието на председателя на Държавния съвет на Северна Корея в публични събития или за пътуванията му из страната. Последната снимка на лидера се появи в съобщение от 12 април за проверка на полк на ВВС в западната част на страната.

След като южнокорейският Daily NK съобщи, че Ким Чен Ун е бил подложен на лечение след операция, свързана със сърдечно-съдовата система, слухове за опасност за здравето на лидера започнаха да се разпространяват в редица медии и социални мрежи. Daily NK, както и редица други издания, като американския канал CNN и японското седмично списание „Sukang Gendai“, в своята информация се позовават на анонимни източници. Също в медиите, позовавайки се на публикации в социалните мрежи, започнаха да се разпространяват слухове за предполагаемата смърт на лидера на КНДР.

Агенцията Ronhap, позовавайки се на източници в правителството на Южна Корея, съобщи, че новината, че ръководителят на КНДР има сериозни здравословни проблеми, е невярна.

Евентуалната смърт на Ким Чен Ун би причинила геополитически срив, който би могъл да разпали студената война на Северна Корея със Запада, предупредиха експерти, цитирани от британския вестник Дейли мейл. Вакуум във властта, оставен от диктатора, може да ескалира в грозна гражданска война, която да доведе до „хуманитарни страдания“ и вълна от бежанци, които се спасяват от насилието.

През последните дни се появиха слухове, че Ким е тежко болен, след като се е подложил на сърдечна операция. Доналд Тръмп заяви, че няма доказателства, които да потвърдят спекулациите, докато Сеул и Пекин също поставят под съмнение твърденията.

Военните експерти прогнозират, че сценарий със смъртта на вожда може да принуди САЩ и Южна Корея да се мобилизират срещу притежаващата ядрени оръжия държава за интервенция, която „би направила Афганистан и Ирак бледи копия“.

Дейвид Максуел, полковник от специалните части в пенсия и понастоящем старши сътрудник в мозъчния тръст на Фондацията за отбрана на демокрациите, посочи размитата линия на наследяване, която може да доведе до борба за власт в Пхенян. Той каза пред „Military Times“:

„Отрядите на народната армия на Северна Корея ще се конкурират за ресурси и оцеляване. Това ще доведе до вътрешен конфликт между единиците и може да ескалира до широкомащабна гражданска война.“

Пенсионираният генерал-лейтенант Чун Ин-Бум, бившият началник на специалните части на Южна Корея, смята, че въпросът за наследството ще раздели режима на фракции и ще доведе до „хаос, човешко страдание, нестабилност“. Не е известно Ким Чен Ун да има избран наследник, въпреки че скорошното издигане на сестра му предполага, че тя е подготвена за лидерството. Ким Йо Чен беше върната във вътрешния кръг на брат си, за да стане ръководител на пропагандата.

Тя беше обвинена за краха на преговорите за ядрено разоръжаване с Вашингтон и изхвърлена в немилост. В случай на вълнения в Северна Корея, Максуел заяви, че на САЩ и Южна Корея може да не остане друг вариант, освен да се намесят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!