Апофис, астероид
Снимката е илюстративна.

След 10 години астероидът, наречен Апофис, с диаметър 340 метра, ще се приближи на 31 000 километра от Земята. Въпреки, че учените изглеждат сигурни, че астероидът няма да удари Земята, хората вече са започнали да се паникьосват, тъй като очакваната дата на преминаване на астероида е 13 април 2029 г., което е петък 13-и.

Апофис, астероид

С проближаването на астероида през годините изчисленията на движението му са все по-точни и ако преди десетилетие имаше опасения, сега според специалистите шансът да се забие в нашата планета е много малък. Ученият Ричард Бинзел каза, че няма начин астероидът да удари Земята, но ще предостави огромни данни и ще помогне на учените да разработят предпазни мерки, които могат да бъдат предприети, ако нашата планета бъде застрашена от астероид в бъдеще.

Астероидът ще навлезе в атмосферата на Земята над Индийския океан и ще се насочи към африканския континент. След като премине Атлантическия океан и Америка, астероидът ще напусне атмосферата над Тихия океан. Тъй като се прогнозира, че опасният гостенин ще премине доста близо, поне 2 милиарда души ще могат да го наблюдават със собствените си очи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук