Виктор Орбан, Унгария
на снимката: премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарската опозиция не позволи в понеделник на правителството да прокара през парламента законопроект, който ще даде на изпълнителната власт нови правомощия, включително правото да разшири извънредното положение, обявено за борба с коронавируса, съобщава АФП.

Законопроектът, предложен от дясното националистическо правителство на министър-председателя Виктор Орбан, щеше да даде възможност на администрацията за неограничено време да удължи извънредното положение и свързаните с него правомощия с указ, премахвайки настоящото изискване депутатите да одобрят всяко удължаване.

Той също така определя затвор до пет години за всеки, който разпространява „фалшиви новини“ за вируса или мерките срещу него.

Законопроектът ще трябва да бъде гласуван през следващата седмица, след като депутатите от опозицията блокираха използването на механизъм за спешни случаи, който щеше да доведе до по-бързо гласуване. Социалистическата партия (MSZP) заяви, че предложеният закон ще „изложи Унгария и унгарците на капризите на Виктор Орбан за неопределено време“.

Правозащитните организации също остро критикуват плановете.

В съвместно изявление в понеделник няколко такива групи, включително „Амнести интернешънъл“, заявиха, че „неограничената власт не е решение“ на кризата и направиха паралели с предишните опити на правителството на Орбан да премахне контрола върху неговата власт.

По-рано ЕС критикува правителството на Орбан за ограничаване на независимостта на съдилищата, както и за ограничаване на свободите на медиите.

Докато отказваше да коментира директно новия законопроект, в понеделник говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд напомни на държавите-членки, че „всички спешни мерки, предприети за справяне с кризата … трябва да бъдат пропорционални и необходими“.

„Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии – каза Уиганд пред репортери на редовен брифинг – Във времена на криза е по-важно от всякога журналистите да си вършат работата правилно, за да избегнат дезинформация. Всички спешни мерки трябва да имат временен характер за справяне с конкретна кризисна ситуация.“

Орбан обаче не се обезсърчи, казвайки на опозиционните партии в понеделник:

„Ние ще разрешим тази криза без вас“.

Той настоя, че „защитата (срещу вируса) е невъзможна с мирновременните закони“.

Законопроектът е почти сигурно, че ще бъде приет, когато влезе за гласуване, тъй като „Фидес“ на Орбан се радва на две трети от парламента.

Досега в Унгария са регистрирани 167 заразени с коронавирус и осем смъртни случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!