Виктор Орбан ЕНП

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер потвърди, че председателката Урсула фон дер Лайен е получила писмото от унгарския премиер Виктор Орбан, в което той заявява, че ще наложи вето на бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията.

Мамер допълни, че то се анализира и ще получи отговор в необходимия срок.

В писмо до германското председателство Орбан възразява срещу обвързването на европейските средства с върховенството на закона.

Според него това е санкционен механизъм, чрез който може да се злоупотребява с политически мотиви.

В четвъртък европейските законодатели постигнаха историческо споразумение – държавите, които нарушават върховенството на закона, няма да получават европейско финансиране. Но остана въпросът дали този механизъм ще бъде ефективен.

ЕС се опитва да се справи с отстъплението от демократичните принципи в държави като Унгария и Полша, тъй като поредицата от дела, доклади и процедури не допринесоха особено много за разрешаването на проблемите в тези две държави.

След дългогодишен дебат, Европейският парламент и германското председателство на Съвета на ЕС постигнаха предварително споразумението, което би позволило на ЕС да ореже европейските фондове на държавите, ако те не спазват принципите на върховенството на закона.

Тази стъпка, особено в разгара на пандемия, подчертава един от най-сериозните проблеми на Европейския съюз: как да се гарантира зачитането на демократичните ценности в отделните държави членки. Новият механизъм показва и разделението между западните държави, които искат гаранции за вноските им в бюджета на ЕС, и източните – които получават повече, отколкото дават.

На Изток се страхуват, че ще бъдат обект на всякакви удари, само за да бъдат лишени от финансиране. В политически план, сделката е тясно свързана с новия бюджет на Съюза и с плана за възстановяване, в размер на 1,8 трилиона евро, които все още се обсъждат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!