бойкотираха, събева
на снимката: Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева

Национално представените организации на и за хората с увреждания са в готовност за нов протест. Те бойкотираха днешната среща при министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев в Министерския съвет, като обявиха, че правителството работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева заяви пред БТВ, че новият Закона за хората с увреждания, който се готви в момента, не обхваща всички хора с увреждания, а под давлението на недоволните се защитава само малка част от нуждаещите се.

С новия закон се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, като той трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.

Според Събева създаването на такава мегаструктура е абсолютно излишно и, според Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания, страната ни има ангажимент единствено да създаде координиращ и набюдаващ орган.

Протестиращите майки са в конфликт с организациите, които обвиняват, че не правят достатъчно за защитата на нуждаещите се, при положение, че получават субсидия от държавата. Тезата на другата страна е, че недоволството се употребява политически.

Сред спорните въпроси около новия закон са идеята за облекчаване на критериите за представителност и евентуалното прецизиране на размера на субсидията. Чакат се предложенията на Министерството на финансите, а Мая Манолова предложи финансирането да е както субсидия за представителност, така и на проектен принцип.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук