Вчера, докато сградата на Народното събрание беше обсадена от полиция и протестиращи, депутатите едва събраха кворум, за да се проведе заседанието.
Ключови в случая се оказаха гласовете на народните представители от „Движението за права и свободи”.

Депутатите на БСП отново бойкотираха заседанието. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви ден по-рано, че този парламент е изчерпан и те повече нямали да осигуряват кворума.

Но на вчерашното заседание депутатите от ДПС показаха, че както могат да осигурят необходимия брой гласове за провеждане на пленарното заседание, така и лесно могат да го провалят.

Час и половина, след като започнаха работа, народните представители бяха изчерпали дневния си ред. Цвета Караянчева предложи да бъдат приети други две точки в дневния ред, свързани с промени в бюджета на НЗОК и ДОО.

ДПС заявиха, че темите са много важни и изискват голям дебат, но залата била полупразна, затова поискаха поименна проверка. И след това напуснаха залата.

Когато Караянчева изчете имената на всички народни представители се оказа, че в пленарната зала има едва 116 депутати, при необходими 121 за кворум. Така заседанието беше предсрочно прекратено.

Демонстративното напускане на ДПС дойде само два дни, след като стана ясно, че започва процедура по събарянето на пет постройки в летния сарай на Ахмед Доган в парк „Росенец”.

Някои биха определили поведението на Движението като изключителна политическа мъдрост. Други биха го нарекли ориенталска хитрост, а трети направо биха го окачествили като политически рекет.

Не е нормално правителството и Народното събрание да работят в такава обстановка, в която управляващата коалиция очевидно няма достатъчно парламентарна подкрепа.
И доказателството за това е, че само в рамките на една седмица заседанията на депутатите се провалят за трети път.

А по този начин парламентът заприличва на Капалъ Чарши и вместо в него да се водят европейски дебати и да се вземат стратегически решения за България, той става арена на абсолютно селски пазарлъци – или даваме на някой две плажни ивици, за да подкрепи Конституцията, или не бутаме постройките на Доган, за да има кворум.

Очевидно това не е европейската практика и всички играчи в този срамен цирк трябва да си помислят как по-скоро да го прекратят.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!