Бангладеш, жертва
На снимката: зверски убитата Нусрат Джахан Рафи

Съд в Бангладеш осъди 16 души на смърт заради убийството на 19-годишна студентка, изгорена жива през април, което предизвика възмущение в цялата страна. Нусрат Джахан Рафи била залята с керосин и запалена, след като отказала да оттегли жалба за сексуален тормоз срещу главния учител в семинарията, в която учи.

„Присъдата доказва, че на никой няма да му се размине за убийство в Бангладеш. Имаме върховенство на закона“, заяви прокурорът Хафез Ахмед пред журналисти след произнасянето на присъдата в препълнената съдебна зала.

Рафи била примамена на покрива на семинарията, където нападателите й я притиснали да оттегли жалбата, която е подала в полицията. Когато тя отказала, била завързана, залята в керосин и подпалена. Тя получила 80% изгаряния по тялото си и починала в болницата пет дни по-късно на 10 април.

Смъртта й предизвика възмущение и подчерта тревожно увеличение на случаите на сексуален тормоз в южноазиатската страна със 165 милиона души.

Протестиращите в столицата Дака организираха демонстрации в търсене на „наказание за убийците , което да послужи за пример“. Премиерът Шейх Хасина обеща да преследва всички замесени.

„Нищо особено“

Рафи отишла в полицията в края на март, за да съобщи за сексуалния тормоз, а публикувано видео показва, че шефът на местното полицейско управление регистрирал жалбата си, но я отхвърлил като „нищо особено“.

В същото време полицията заявила, че един от първоначално арестуваните 18 души е обвинил учителя в семинарията, че е поръчал нападението.

Учителят „им казал да окажат натиск върху Рафи да оттегли жалбата или да я убият, ако тя откаже“, каза пред АФП началника на полицията Мохамед Икбал, който ръководи разследването.

Икбал също казал, че някои от арестуваните са съученици на Рафи и че са я вързали с шал, преди да я подпалят.

„Планът бил инцидентът да се представи като самоубийство. Но той пропаднал, след като Рафи успяла да слезе долу, докато гори, защото шалът изгорял и освободил ръцете и краката й“, казва още той.

Активисти твърдят, че убийството показва култура на безнаказаност, свързана със сексуални престъпления срещу жени и деца, и за фактът, че тези, които съобщават за тормоз, често търпят саморазправа.

Съдебните преследвания са рядкост в случаите на изнасилвания и сексуални посегателства.

След убийството Бангладеш нареди на около 27 000 училища да създадат комисии за предотвратяване на сексуално насилие.

Случаят бързо беше разрешен, като изслушването отне само 62 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!