Цената на биткойна скочи във вторник вечерта

Осъдиха руснак, който тайно копаел биткойни в строго секретен ядрен изследователски център, разработващ ядрени оръжия, съобщава „Рашъ тудей“. Бившият служител Андрей Рибкин получи ефективна присъда от три години и три месеца затвор за „неразрешена употреба на служебен компютър“ за копаене на криптовалута докато е бил на работното си място. Съдът му наложи и глоба от 200 000 рубли (3130 долара).

Рибкин работел във водещ ядрен изследователски център на Русия, разположен в град Саров, на около 370 километра от Москва. Копаенето на биткойни изисква скъпоструващо и мощно оборудване, както и достъп до много електричество. Предприемчивият служител решил, че центърът е идеалното място за копаенето на криптовалутата, особено след инсталирането на мощен и чисто нов компютър преди няколко години.

Всъщност Рибкин не е единственият, който се е опитвал да копае биткойни в секретното съоръжение. Друг служител е глобен 450 000 рубли (7045 долара) миналия месец за същото нещо, а още един служител миналия месец получи 4-годишна ефективна присъда и глоба миналия месец.

Изследователите в ядрения център Саров разработиха първата ядрена и водородна бомба на Русия по време на Студената война. Работата им е от жизненоважно значение за ядрения арсенал на страната и все още в съоръжението се извършват подобни проучвания. Там се намира и уникалния Музей на ядрените оръжия. Заради секретната работа в съоръженията достъпът на туристи и чужденци до град Саров е забранен. Руснаците, които не живеят постоянно там, трябва да получат специално разрешение, за да посетят града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!