Общ портрет на карикатуристите на "Шарли Ебдо", окачен на централата на ицданието по случай петата годишнина от нападението

Парижки съд определи присъди от четири години затвор до доживотна на 13 съучастници, осъдени за подпомагане на ислямистки въоръжени лица, които избиха карикатуристи в сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” и клиенти в еврейски супермаркет в началото на 2015 г., съобщи АФП.

Али Риза Полат, обвинен от прокурорите, че е дясна ръка на един от нападателите, беше осъден за съучастие в терористични престъпления и получи 30-годишна присъда. Съдът даде същия срок задочно на Хаят Бумедиен, партньор на един от нападателите. Тя избяга в Сирия след убийствата.

Присъда доживотен затвор е дадена на друг главен заподозрян Мохамед Белхусин, въпреки че той също е съден задочно и се предполага, че е мъртъв в Сирия.

Общо 14 заподозрени съучастници са подсъдими за нападенията, трима от тях задочно. Всички присъстващи в съда бяха осъдени за ролята им в подкрепа на убийствата.

14-ият обвиняем, Мехди Белхусин, братът на Мохамед и също предполаган за мъртъв, не беше осъден в сряда, тъй като съдът го счете за вече осъден на отделен процес през януари.

Съдените бяха обвинени в подпомагане на братята Саид и Шериф Куачи, които извършиха клането в „Шарли Ебдо”, и техния съучастник, взелият заложници в супермаркета Амеди Кулибали.

И тримата нападатели бяха убити от френските сили за сигурност след нападенията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!