труса

Четири вторични труса е имало след силното семетресение в Пловдивско вчера. Шест минути след труса от 4,7 по Рихтер е регистриран първият вторичен с магнитуд от 2,7. В 16:05 е последвал още един трус – от 2,7 по Рихтер, 2 минути по-късно вторичният трус е бил от 3,2. Шест чака по-късно е имало и четвърти със сила 3,0 по Рихтер. Големият трус е бил усетен с различна продължителност в градовете – между 5-6 и 10-12 секунди.

„По нашите стандарти това не е силно земетресение. Но по стандартите на хората, които са близо до епицентъра си е много силно. Не бива да се подценява. Всяко земетресение, което е над прага на усещане, а това е доста по-силно, е сериозно земетресение, защото, особен в голям град, какъвто е Пловдив, пък и Асеновград, предполагам, че притеснението на хората е ужасно и чисто психологическите травми не са малки”.

Това заяви пред NOVA проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география.

Той отчете, че вчерашният трус е бил най-силният в България от началото на тази година.

Според Милошев решението на много пловдивски училища да прекратят учебния ден е правилно.

„Така както в момента върви сеизмичната обстановка, честно казано, надявам се, че нещата вървят към постепенно успокояване. Още повече, че това не е изключение. Този регион е силно сеизмичен. Такива, с подобна сила, земетресения е района, не точно до Пловдив, е имало от 2000 г. няколко”, поясни Милошев.

„Нека да гледаме на това земетресение като едно предупреждение. Трябва да знаем, че ние живеем в сеизмично активен район и земетресения са се случвали и ще продължават да се случват”, каза сеизмологът.

Той отрече пловдивският трус да има общо със земетресенията в Румъния и Турция.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук