Нобелови награди
Връчване на Нобелови награди

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че четирима от нейните членове (които традиционно са назначени до живот) ще бъдат освободени от длъжност след скандала за сексуално насилие, който провали тазгодишната награда.

Организацията бе разтърсена, след като през ноември шведски ежедневник публикува свидетелските показания на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени или сексуално насилвани от влиятелни фигури със сериозни връзки с Академията.

Несъгласието на това как да се справят с този проблем внесе много смут в организацията и нейните 18 члена. Това накара 6 от членовете да напуснат, включително и първата жена постоянен секретар Сара Даниус.

„Лотта Лотас, Клас Остергиен и Сара Стридсберг са поискали и веднага са били освободени от длъжностите им, заемани в Академията“, се посочва в изявление.

Четвъртият член, Керсин Екман, е неактивен от 1989 г., след като Академията отказва да признае наложената фетва (мюсюлманският еквивалент на отлъчването) срещу британския автор Салман Рушди. Екман също е пожелала да напусне академията. Лотас също е бил неактивен от 2015-а година. Технически членовете на академията си остават такива до живот, но те могат да оставят столовете си празни, ако решат.

След като скандалът се появи в общественото пространство шведският крал Карл XVI Густаф направи промени, които да позволят на членовете да бъдат отписани и сменени. Академията в момента има 10 активни члена, а според устава, за да бъдат избрани нови членове, са нужни 12 члена.

Академията съобщи, че през 2019 година ще отсъди за наградите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!