Главният архитект на Община Созопол не е изпълнил служебните си задължения по отношение на скандалния строеж на „Алепу Вилидж“ (станал известен като „подпорното селище“), като с действията си е възпрепятствал възможността за обжалване на издаденото разрешение за строеж от граждани и юридически лица. Това се казва в съобщение на прокуратурата.

Става дума за задължението на главния архитект да уведоми гражданите за административния акт със съобщение на сайта на общината, в което освен това да е посочен начинът за достъп до текста на разрешението и до съдържанието на приложенията към него.

От държавното обвинение са категорични, че така са нарушени конституционни права, а освен това е нарушено и действащото законодателство.

„Завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност“, подчертават от прокуратурата.

По план на „Алепу“ трябва да се построи курортно селище с 87 апартамента, кафене, заведение и други.

Скандалът около проекта започна преди няколко месеца, когато стана ясно, че бетонът на плажа вече се излива. Макар че още тогава бе видно, че са оформени клетки за бъдещи апартаменти, проектантните обявиха, че това все още е подпорна стена, с което разпалиха силно обществено недоволство.

Собственик на имота е фирмата „Алепу Вилидж“, носител на правото на строеж – „ГБС Турс“, а един от проектантите е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!