Нено Димов
на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Бившият министър на околната среда Нено димов получи ново обвинение, сега заради действията си във връзка с концесията на ски зона „Банско“, стопанисвана от търговското дружество „ЮЛЕН“ АД. Предишните обвинения, които му бяха предявени, са за умишлена безстопансвеност, довела до водната криза в Перник.

„Специализираната прокуратура отдели материали от досъдебното производство, по което в качеството на обвиняем за умишлена безстопанственост е привлечен бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. Предметът на разследване по новообразуваното досъдебно производство са извършени действия по служба от бившия министър на околната среда и водите, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализирана прокуратура и по него се извършват активни действия по разследването“, гласи съобщението на сайта на специализираната прокуратура.

През 2018 година министър Димов предупреди, че опри подписването на договора за концесията на ски зоната над Банско през 2001 г. е объркана площта, която държавата е отдала на „Юлен“ АД. Според министъра в договора са посочени три различни площи, които „Юлен“ да използва, и така реалните граници на концесията са неясни. Концесията за ски-зона „Банско“ бе подготвена от ведомството през 2000 година при министър Евдокия Манева, а Димов е бил неин заместник-министър.

Във връзка с водната криза Димов вече получи обвинения за умишлена безстопанственост, след като прокуратурата е установила, че той, в разрез със Закона за водите, е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. Драстично намаляващото количество вода в язовира принуди град Перник да въведе воден режим, а жителите му – да проведат редица протести.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!