Бисер Лазов
на снимката: Основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов

Дългогодишният счетоводител на бившия мажоритарен собственик на КТБ Бисер Лазов за пореден път бе разпитан в съдебната зала по делото за фалита на банката. Днес той разказа спомени за основаването на бизнес империята на Василев, обстойно описа как той му е възложил да плаща по 25 хил. лева на бившия премиер Иван Костов, но не спомена нищо за ролята на БНБ и Комисията за финансов надзор при фалита на КТБ.

По време на разпита Лазов нарича КТБ: „фирмата“. С напускането си, бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев отива в прокуратурат. Той носи документи и подробен разказ за модела КТБ.

Лазов постъпил във фирмата през 1998-а година. Той твърди, че е виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала фирмата на Василев са влизали коли с милиони. Дотогава – 20 юни 2014 г., задълженията му са били да подготви счетоводната книга на тази фирма, където се отразявало какви пари влизали и какви пари излизали.

Две години след него в КТБ влиза Цветан Василев – през 2000 г. Новият управител е поканен от 11-те собственици на офшорни фирми. Той заявява пред Лазов, че трябва да се търсят политически протекции, за да може да оцелее една малка банка.

Основният свидетел назова и имената на политици, които са ходили на срещи с Цветан Василев. Първият от тях е бившият премиер Иван Костов, както и дъщеря му Мина.

Даже Лазов бил пращан на срещи с нея, за да уговарят общи имоти, които фирмата е наемала.

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в огромния обвинителен акт, наречен от авторите си: „Общ поглед върху „Модела КТБ““.

Страните в процеса спорят за достоверността на показанията на Лазов още от началото на делото. Според адвокати Лазов атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност. От прокуратурата твърдят, че хора на Василев се опитвали „да профилактират“ Лазов, за да оттегли показанията си.

ПРОКУРАТУРАТА ГОВОРИ

Целта на прокуратурата по делото КТБ е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от банката и къде отидоха тези пари, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че ако основният свидетел по процеса Бисер Лазов потвърди показанията си пред разследващите, ще стане ясно как точно е фалирала банката.

Иван Гешев заяви, че нямало как Бисер Лазов да бъде подсъдим, защото той не е бил част от хората, които са отпускали кредити в КТБ.

След кратка почивка разпитът на Лазов продължава.

ЗАЩИТАТА

Парите на българските граждани отидоха във Фонда за гарантиране на вземанията, а активите на КТБ бяха разграбени. Така коментира делото за фалита на КТБ един от защитните на Цветан Василев – адвокат Константин Симеонов.

Активите на банката са били достатъчни, за да покрият депозитите на вложителите, а банката беше съборена умишлено в т.ч. с помощта на прокуратурата, допълни Симеонов. Той прогнозира, че от основния свидетел Бисер Лазов ще се чуят имена на други политици, на които самият Лазов е давал пари. Лазов трябва да е в основата на обвинението и да е подсъдим, смята Симеонов, но допусна, че прокуратурата може би го амнистира.

КАКВО ЗНАЕМ ДО МОМЕНТА

Подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева са общо 17 души. Основен обвиняем е Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия. Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния. Защитават го близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

За първи път от началото на процеса Бисер Лазов дава публични обяснения пред четирима прокурори, 18 адвокати и подсъдимите, част от които са му бивши колеги.

Делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май 2018 г. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

Преди това, на 14 февруари 2018 г. стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук