Путин и Ким Чен-ун
Снимка: АП/БТА

Срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун най-добре може да се опише като състезание за най-добра снимка. Според Кремъл, двамата са провели „много съществени“ дискусии, но освен няколко разпространени снимки, нямаме почти никаква представа какво точно се е случило зад затворените врати.

Сред кадрите се отличиха Путин и Ким, които се ръкуват на космодрума „Восточний“ в руската Амурска област; лидерът на Северна Корея, който беше транспортиран в руската лимузина Aurus на Путин; и Ким вдигна тост за колегата си, обещавайки, че Русия ще накаже „злите сили“ – диктаторски изказ, който подкрепя изтощителната война на Путин срещу Украйна.

Но двете страни не проведоха пресконференция след срещата и не издадоха общо комюнике. Няма и публично обявени сделки. Ще бъде предизвикателство да разберем истинския резултат от срещата, въпреки че глобалните залози са доста високи.

Още през юли руският министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу отиде в Пхенян с очевиден списък за покупки. След година и половина сражения с висока интензивност в Украйна запасите от боеприпаси на Русия са силно изчерпани. Аамерикански служители предупредиха, че Северна Корея и Русия обмислят потенциални сделки за попълване на доставките за войната на Москва срещу Украйна. Припомняме, че Северна Корея разполага със значителен арсенал на Корейския полуостров.

Досега не сме видели доказателство, че такава сделка е договорена, но ако има такава, то тя ще постави Пхенян в съревнование със САЩ и членовете на НАТО, които постепенно, но стабилно осигуряват на Украйна  боеприпасите, от които се нуждае, за да се справи с Русия. Това е надпревара на живот или смърт, като Путин очевидно разчита на намаляване на подкрепата за Украйна, след като САЩ навлизат в сезона на президентските избори.

Но Пхенян може да получи нещо в замяна. Режимът на Ким е силно изолиран. Множество санкции са насочени към Северна Корея заради нейните ядрени програми и програми за балистични ракети. Дори Русия е подписвала санкции срещу Северна Корея в миналото.

Но изглежда, че Путин протяга спасителен пояс към Ким, тъй като собственото му правителство попада под санкции, заради пълномащабното нахлуване в Украйна, очевидно привличайки го с достъп до руските технологии.

При посещение на космодрума репортер попита Путин дали Русия ще помогне на Северна Корея да „изстреля собствени сателити и ракети“ – на което Путин отговори:

„Точно затова дойдохме тук. Лидерът на Северна Корея проявява голям интерес към космоса, към ракетите.“

Интересът на Ким към лъскавите предмети може да звучи безобидно. Но фразата на лидера на Кремъл напомня за старата шега, приписвана на комика Морт Сал за Вернер фон Браун, немския ракетен учен, който е пионер в технологията за балистични ракети на нацистка Германия по време на Втората световна война:

„Той се целеше към звездите, но понякога удряше Англия .”

Приносът на фон Браун към ракетната технология и към космическата програма на САЩ е добре документиран. Неговата работа проправи пътя както за изследване на космоса, така и за разработването на междуконтинентална балистична ракета, способна да разнася ядрени оръжия по целия свят.

Така че все още цари голяма неизвестност, когато става въпрос за потенциален обмен на технологии между Северна Корея и Русия. САЩ смятат, че Пхенян вече е бил играч във войната в Украйна, като е предоставил оръжие на руската наемническа група Вагнер.

Евгений Пригожин, основателят на Вагнер, отхвърли обвинението като „нищо повече от клюки и спекулации“, преди да умре. Припомняме, че самолетът му падна от небето миналия месец.

Ако Русия предаде технология за изстрелване на ракети на Северна Корея, тогава светът може да стане свидетел на огромни глобални последици след най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам. А сближаването на две държави парии може да се развие по неочакван и опасен начин.

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук