Много набързо депутатите гласуваха промените, чрез които ДДС-то за нискоалкохолните напитки става 9%. Предложението дойде в края на миналата седмица, след коалиционен съвет при премиера. И само в рамките на седмица промените вече са факт. Въпреки че председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не подкрепи промени, все пак останалите депутати го подкрепиха.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси.

За да се помогне на различни бизнеси да се справят с коронакризата, парламентът вече намали ДДС ставката за ресторантите, книгите и бебешките храни. Предложението за по-нисък данък на алкохолните напитки пък бе мотивирано с това, че щяло да се помага на туризма. Как точно обаче не стана ясно.

Гласуването в зала

Нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз вече ще бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%.

Депутатите одобриха предложението на „Обединени патриоти“, подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.

„Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като „екзотично предложение“.

„Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на „Златни пясъци“ и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно“, разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни.

„Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол“, допълни Гечев и продължи: „Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“.

Депутатът заговори и за евентуални санкции от Брюксел заради тези промени.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!