онлайн покупки

От 1 юли всички онлайн покупки от страни извън Еврoпейския съюз вече ще се облагат с ДДС. Досега получаването на малки пратки на стойност до 22 EUR бе освободено от данъка. Освен, че ще се начисляват 20% отгоре, за този вид пратки ще се подава и митническа декларация.

Промяната е част от пакета за електронна търговия на ЕС, с който от 1 юли се въвеждат нови правила за дистанционните продажби, вноса и онлайн платформите. Целта им е да се ограничат зачестилите случаи на заобикаляне на данъка при този вид търговия – например невярното деклариране на внос на малки пратки на занижена стойност.

Прагът е нисък – за България е 30 лв., но практиката показва, че масово с разрастването на електронната търговия, търговци и купувачи се възползват от облекчението като фактурират фиктивни ниски стойности до 30 лв.

Новият налог от 20% ще засегне онлайн покупките от популярни сайтове като Аlibaba, AliExpress, Wish, чрез които се пазаруват най-вече китайски стоки, а също и от електронни магазини от Великобритания, след като от 1 януари 2021 г. тя излезе официално от ЕС.

От Агенция „Митници“ съобщиха, че от 1 юли митническите декларации за физическите лица – получатели на стоки от страни извън ЕС на стойност до 150 EUR, ще бъдат опростени.

Новата митническа декларация е с намален набор от данни при внос. Тя е електронна и се попълва в Митническата информационна система за внасяне (МИСВ). Ако обаче се пазарува стока, за която се начислява и акциз, за нея важи стандартната митническа декларация.

По повод промените след 1 юли и въвеждането на ДДС за всяка онлайн покупка от страна извън ЕС, от „Български пощи“ обявиха, че ще намалят съществено цената на услугата за митническо представителство и контрол. Досега пощите събираха 16.80 лв. за всяка пратка. От 1 юли цената на услугата на „Български пощи“ за подаване на митническа декларация с намален набор от данни и заплащане на възникналите задължения за ДДС за стоките при доставката на пратката, ще е 3.90 лв. От клиентите се изисква единствено документ за самоличност или пълномощно.

За онлайн покупки над 150 EUR от страни извън ЕС няма промяна в митническото оформяне и обмитяване – за тези стоки се дължи както ДДС, така и мита. Няма промяна и в митническата декларация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!