елена гутиерес
На снимката: Елена Гутиерес

Тя е млада, красива и се казва Елена. Елена Гутиерес. 26-годишната испанка е част от българската мисия на испанското 11-о авиокрило в авиобаза Безмер. Наред с това тя е и първата жена пилот на изтребител „Юрофайтър“.

Излиза на пистата и по стълбата влиза в кабината. Минути по-късно машината се отправя по рульожката към пистата на авиобаза Безмер. Пилотът натиска газта и в оглушителния рев на реактивните двигатели машината потегля напред. След това носът на изтребителя се издига нагоре, като прилича на главата на кобра. Само секунда по-късно самолетът се отлепя от пистата и в двойка със свой колега се издига нагоре в българското небе, пише в материала посветен на нея вестник „Българска армия“.

Да се пребориш с натоварване от 9 G и да държиш лоста на машина за 118 млн. евро.

„Всичко това изисква много концентрация, издигаме носа между 10 и 15 градуса“, казва тя след полета. Изглежда изцяло погълната от това, което върши, още от брифинга почти 3 часа преди полета. Дори и в тези моменти на вглъбяване лицето й не губи от своята миловидност, дори напротив – засилва повече чертите на смиреност и отдаденост. Напук на външната липса на блясък Елена Гутиерес, първата жена пилот на „Юрофайтър“, вече е легенда в Испания.

Първият й самостоятелен полет на най-модерния испански изтребител е на 22 декември миналата година, а събитието бързо се разпространява в социалните мрежи.

Елена е поздравена лично премиера Педро Санчес.

Не е ясно дали темата за половото равенство е толкова актуална. На въпрос: Дали сред испанските пилоти има толкова много мачовци, че пробивът на Елена Гутиерес е исторически, един от нейните колеги казва – „Не, тя е мачото!“. В което има повече уважение и преклонение, от който и да е класически мъжки комплимент към жена.

Всъщност няма как да е по-различен начин, защото освен чисто бойните си пилотски функции Елена е натоварена и с нещо, което вероятно е много близо до женския й натюрел. По време на българската мисия на испанското 11-о авиокрило в Безмер, което е първото ѝ излизане в чужбина като военен пилот, тя се беше нагърбила и с ролята на офицер по „пъблик рилейшънс“ на испанците. С действията си лейтенант Гутиерес сваля абсолютно всякакви негативни конотации към тази професия.

За 20-ината дни на българска земя тя организира футболен мач, размяна на емблеми, посещение в испанската паралелка на ямболската гимназия, среща с възрастни хора, които изучават испански език с цел превенция срещу деменция. Елена изпя две коледни песни на испански с тях, като накара и испанските авиатори да се присъединят към тях. След това организира посещение на изложбата по повод на 100-годишнината на българските ВВС и участва със сърце и тяло, а най-вече – с двете си ръце, в саденето на дръвчета испанска ела в парка на Ямбол и в алеята на гостите в авиобазата в Безмер.

Затова, когато испанците се строиха на централния площад в Ямбол, не толкова защото бе единствена в пилотски гащеризон, а защото го заслужаваше с аурата си, Елена бе в най-лявата страна на първата редица –

там, където са най-високите бойци.

Смирена, уверено очакваща съдбата си – същинска Мадона на небесната армада.

Елена Гутиерес признава, че постижението й да е първата жена, летяла на „Юрофайтър“, е смесица от съдбоносни предзнаменования. Баща й е военен пилот, летял на американския F-18, който също е с два реактивни двигателя.

Момичето дава ясно да се разбере, че е в кабината на военен самолет заради изключителните й усилия през 5-те години обучение във военновъздушната академия в Мурсия. Толкова е отдадена във военните дела. На първо четене трудно си спомня как се казва гражданската й специалност – „Инженеринг на индустриални предприятия“.

„Истината е, че не харесвам емоционалните изблици. Дори като гледах новата версия на „Топгън“, реакциите на пилотите ми изглеждаха най-нереални от всичко“, казва тя.

За нея истинският пилот, като нея и баща й, трябва да притежава много рефлекси и ситуационна осведоменост. „Във въздуха няма време за емоции, трябва да си с хладен ум и да преценяваш на секундата какво се случва и как да реагираш“, добавя Елена. „Имам любима фраза – небето не ни принадлежи и ние не сме сами.“

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук