Демократична България законопроект

Общо 7 законопроекта са внесли депутатите от Демократична България за периода от 25 август до 1 септември. Това става ясно от справка на сайта на Народното събрание.

Последниягт внесен законопроект от 31 август е за предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), както и премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС. Ако поправките бъдат приети от Народното събрание, новият избор на членове на ВСС трябва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта.

ДБ предлага махане на синия талон и екостикерите

Два законопроекта за допълнение на Закона за движение по пътищата предсложиха от формацията на Христо ИВанов. В единия е предложено синият талон да отпадне от шофьорската книжка като напълно ненужен. Предлага се и отпадане на въведените наскоро екостикери, както и всички стикери за техническа изправност.

Според Ивайло Мирчев синият контролен талон е напълно излишен, доколкото съществува централизиран регистър, който е достъпен в реално време от служителите на МВР. Проектът предвижда забрана на всякакъв вид стикери за техническа изправност, вкл. такива с чип за дистанционно прочитане. Въвежда се и задължение за автоматично прехвърляне на удостоверение за технически преглед при смяна на регистрационен номер на автомобила.

Подобна инициатива имаше и в 45-ото Народно събрание, но поради краткия му живот не се стигна до разглеждане.

Вторият законопроект предлага камерите на АПИ да могат да следят и за нарушения на пътя. Предлага се камерите да се използват и за отчитане на средна скорост, в случай, че отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата. Законопроектът регламентира, че достъп до данните от камерите на АПИ ще имат и служители в МВР, прокуратурата, следствието и ДАНС за нуждите на наказателното производство. Институцията, която съхранява данните, остава АПИ.

ДБ внесоха три законопроекта, свързани с електронните услуги и отпадането на различни административни пречки

С промени в Закона за административните нарушения и наказания се предлага гражданите да не бъдат глобявани, затова че не предоставят документ, за който са поискали от администрацията да им бъде издаден по електронен път, а тя по някаква причина е отказала (дори и при мълчалив отказ).

Честите нарушения от страна на администрацията, свързани с текстовете за служебно събиране на данни или задължението за предоставяне на административни услуги по електронен път, сега принуждават гражданите да събират и предоставят доказателства за обстоятелства и да заявяват услуги на хартиен носител. В противен случай носят административнонаказателна отговорност за неизпълнение на свое задължение.

С промени в Закона за митниците се предлага автоматично издаване на EORI номер за всички български граждани – физически и юридически лица. Промените ще улеснят хората, които трябва да освобождават пратки, пристигащи от страни извън ЕС. Сега всички необходими за регистрация на EORI номер данни са налични в регистрите. Но се изисква „одобряване“ от страна на служители на Агенция “Митници”.

В третия законопроект – за промени Закона за електронното управление, депутатите от “Демократична България” въвеждат централизирана система за управление на електронните регистри. Сред предложенията е и доставчиците на обществени услуги, като ВиК или електроразпределение, да предоставят автоматизирани интерфейси. Това да става в случаите, в които участват в административно обслужване. Например, когато е нужен документ за започване на дейност на търговски обект.

ДБ: Зрелостниците да имат избор за ниво на матурите по профилиращ предмет

Завършващите профилирани гимназии да имат право да изберат за третия и четвърти държавен зрелостен изпит освен предмета, и нивото – общообразователно или профилирано. Такава промяна предлага “Демократична България” в Закона за предучилищното и училищно образование.

Сега законът задължава дванайсетокласниците от профилираните училища на трети и четвърти държавен зрелостен изпит да се явят на материал от профилираната подготовка, по която те са изучавали теми, различни от темите в общообразователната подготовка.

ДБ предлагат заседанията на върховния орган на Юридически лица с нестопанска цел да могат да се провеждат дистанционно

В своя законопроект от ДБ предлагат да има възможност върховният орган на ЮЛНЦ да може да провежда своите заседания дистанционно при осигурено пълноценно участие на членовете му. Според вносителите това ще гарантира признаване на съвременните форми на общуване при упражняване правото на сдружаване в рамките на едно юридическо лице с нестопанска цел.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук