Граница, Сърбия, България

Лицата, които пристигат в България от Турция вече ще се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от pcr тест за коронавирус. Пада изискването и за отрицателен тест за влизащите у нас от Сърбия и Беларус.

С издадена вчера заповед  министърът на здравеопазването нарежда директорът на съответната регионална здравна инспекция да отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20 август до 31 август.

Новината за отмяна на pcr теста за влизащите от Турция беше посрещната с радост от туристическите агенции с надеждата, че вече повече българи ще се решат да пътуват до южната ни съседка за почивка. Чартърите за турските курорти стартират точно в началото на септември, което е добра новина за туроператорите.

В същото време от днес чешките туристи ще пътуват до България без PCR тест и карантина. Това стана възможно след провеждане на телефонен разговор между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и Адам Войтех, министър на здравеопазването на Чешката република.

Чехия е важен партньор за развитието и на сектора у нас и това решение е отличен напредък, заяви вицепремиерът. Тя посочи още, че е провела работни срещи с представители на туроператори, работещи на чешкия пазар и това решение ще подпомогне много дейността им.

България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е повече от 189 хиляди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!