Президентът връчи на Главчев мандата за съставяне на служебно правителство

Служебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва, а министрите вече поеха символично властта в министерствата.

След церемонията по полагането на клетва в Народното събрание, последваха и коментарите на политиците.

Президентът Румен Радев заяви, че не носи отговорност за служебното правителство след последните промени в Конституцията. В същото време той заяви, че ако зависело от него, нямало да остави Калин Стоянов начело на МВР.

С указа се слага край на един провален политически експеримент – така наречената сглобка, коментира държавният глава.

Новият външен министър станал посланик с предложение на служебното правителство Радев-Донев

„Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа на „Продължаваме промяната“, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист“, коментира той.

Взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност, подчерта той.

„Този кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията и неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства до момента, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“, заяви още Радев.

Той каза още, че да не издава указа за назначението на правителството или да махне определени имена би означавало да наруши промените в Конституцията. А относно Калин Стоянов заяви:

„Тук ще използвам доводите, които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната“, каза президентът, но без да уточнява, че тогава не се е съобразил с мотивите на управляващите, макар че сега ги използва в свой интерес.

Коментар по темата направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него в служебното правителство, оглавявано от бившия председател на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев, доминира кабинетът „Денков-Габриел“.

„И особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от партията на „Промяната“, в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена“, каза Борисов.

Служебният кабинет положи клетва. Компрометирано МВР и приближен до Радев организират изборите

Борисов се обърна към избирателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), като каза, че през двете седмици на преговори никой от ДПС не се е намесвал по темите правителство и споразумение.

„Освен между Кирил Петков и Делян Пеевски по темата със 160-те души, необходими за гласуване на регулаторите“, уточни Борисов.

По думите му с финансов министър Асен Василев и външен министър Мария Габриел това служебно правителство е щяло да изглежда по съвсем друг начин за всички. Тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение и управление, допълни лидерът на ГЕРБ.

Те държаха твърдо за МВР министъра и шефа на ДАНС“, изтъкна той.

За главния секретар на МВР Живко Коцев, Борисов каза, че го е назначил за директор на Областната дирекция на полицията във Велико Търново още през 2013 г. и затова са го подкрепяли.

Той коментира, че е изненадан от това, което чува в последните дни, като според него е много важно да се видят снимките и нещата, които излизат.

Надявам се Димитър Главчев да умее да управлява тези хора, тези два месеца, да се проведат изборите, каза още Бойко Борисов и добави, че ако нещата, които излизат, се окажат истина, те биха работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че последният му разговор с Димитър Главчев е бил преди години, в старият парламент и не е бил приятен, защото тогава му е поискал оставката.

Беше нагрубил колегите от БСП и те поставиха това като условие, припомни Борисов.

Попитан дали ще нарежда на Главчев, защото кариерата му е била свързана с ГЕРБ, той каза, че ако е имал контакт или влияние върху Главчев, е нямало да остави този външен министър и други от министрите.

Притеснен съм от факта, че нещо много бързо започваме да се връщаме към „мутренските времена“, каза пред журналисти съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

Вече имаме фактически писмени сигнали, че главният прокурор лично е заплашвал главния секретар – това не звучи като европейска държава, посочи Петков.

Някакъв часовник „се развява“, за да се покрие едно нещо много по-страшно – прокуратурата отново се използва като бухалка, коментира Петков в отговор на въпрос продължават ли да подкрепят Живко Коцев, въпреки разкритията от последните дни и изтекли в публичното пространство снимки.

Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ.

Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод полагането на клетва от служебното правителство.

Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. Отговорност за промените носят ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, които ги гласуваха, обясни Нинова.

В резултат на това имаме политически служебен кабинет, с министър-председател Димитър Главчев не можем да говорим за независим служебен кабинет, допълни Нинова.

БСП категорично се разграничават от всички тези действия. Не гласувахме промените в Конституцията, не отидохме на „квазиконсултациите при президента“, това не бяха истински консултации, беше опит всички политически партии да бъдат въвлечени като съотговорни, отбеляза лидерът на социалистите.

И добави, че те ще продължават да бъдат алтернатива на такъв модел на правене на политика.

Събитията в МВР подлагат под съмнение честните избори, коментира още Нинова. БСП искали гаранция за честни избори, но всичко, което се изнася за МВР било потресаващо и не давало гаранция за честността им.

Според социалистите оставането на Калин Стоянов като служебен вътрешен министър е грешка, защото са заложени „мини“. Това е първият служебен кабинет, който започва с протести срещу тях, още преди да са се заклели, посочи Нинова. Според нея и Живко Коцев не следва да остане главен секретар на МВР.

В навечерието сме на избори, на нещо, за което предупреждавахме, че ще ни доведе до конституционна криза, и, ако бъде избегната към днешна дата, ще е с цената, че служебното правителство ще бъде ярко „овладяно от сегашните управляващи“.

Това коментира в кулоарите на парламента народният представител от „Възраждане“ Цончо Ганев след полагането на клетва на служебния кабинет.

Петте знакови предателства в партията на „Промяната“

Имаме изключително „балансирано правителство към момента – между ГЕРБ-ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, защото от кабинета „Денков“ остават четири ярки лица и оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява това, което изпълняваше редовното, добави Ганев.

Възраждане“ като политическа сила нямали доверие в това какво предстои да свърши това правителство, нямали доверие и във вътрешния министър, стана ясно от думите на Ганев.

Според депутата корупционните скандали в момента са плод на сблъсък на различните лобита на управляващите, а овладяването на държавата продължава с мощна сила. Искам да попитам управляващите какво ще правят, ако Конституционният съд върне реформите в Конституцията – няма да се промени нищо в следващите 2-3 месеца, но ще лъсне цялата безпомощност, коментира представителят на „Възраждане“.

Нищо не се случи от това, с което се оправдаваше съществуването на кабинета „Денков“ – съдебна реформа, влизане в Шенген и Еврозоната, изтъкна той.

Депутатът коментира и казуса с главния секретар на МВР Живко Коцев. Изключително срамно е, вижда се, че това не е само една персона като главен секретар на МВР, срамно и позорно е, че това е част от ПП-ДБ – човекът, който трябваше да бъде председател на държавния щаб за провеждане на изборите, коментира Ганев.

Той добави, че е срамно, че човекът, назначен лично от Асен Василев да ръководи „Митниците“, вече е под постоянен арест.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук