Джак Ма

Ние сме социални създания, които искат да знаят всичко. Но най-много сякаш се вълнуваме от вдъхновяващите истории на богатите предприемачи. Как са стигнали до тук, какво ги е вдъхновило и колко трънлив всъщност е бил пътят им.

Тази история е точно за вас. Ще говорим за Джак Ма – китайският милиардер, основател на „Алибаба”.

Кой е Джак Ма

Той е основател на сайта за онлайн търговия „Алибаба”. Ма е най-богатият човек в Китай с нетно богатство от около 50 млрд. долара. Трябва обаче да знаете, че Ма притежава едва 7,8% от акциите на „Алибаба”. Компанията струва повече от „Фейсбук”, а продава повече стоки от eBay и Amazon взети заедно!

Джак Ма обаче е имал много тежък живот.

Детство

Ма Юн или Джак Ма е от онези милиардери, които са постигнали всичко сами от нулата. Той е роден в Ханджоу, разположен в югоизточната част на Китай.

Има по-голям брат и по-малка сестра. Израснал е по време на възхода на възхода на комунистическия Китай и изолацията му от западните райони.

Родителите му били музиканти и не изкарвали достатъчно пари, за да бъдат считани дори за хора от средната класа.

След посещението на американския президент Ричърд Никсън в Ханджоу през 1972 г., туризмът в региона лека-полека се съживил. И Джак искал да се възползва максимално от тази възможност. Още от дете Ма искал да учи английски. Всяка сутрин, той се качвал на колелото си, карал до близкия парк, където се провеждали безплатни туристически обиколки, с екскурзоводи, които говорели английски. Там той срещнал мистериозна чужденка, която го наричала Джак, тъй като й било трудно да се обръща към него с истинското му име.

След като завършил бакалавърската си степен на английски, Джак работил малко като преподавател по английски език в местния университет и получавал 12 долара месечна заплата.

Да си отхвърлен не означава, че си се провалил

Макар че днес Ма е милиардер, не можете да си представите колко пъти е бил отхвърлян и се е провалял.

В ранните си детски години, Джак Ма не успял да си вземе изпитите в училище. Не успял да си вземе изпитите и в средното училище. Когато кандидатствал в университет, се провалил на кандидатстудентския си изпит. Дори кандидатствал в Харвард 10 пъти и също толкова пъти са му отказвали да го приемат.

След като завършил, Джак трудно успял да си намери работа. Кандидатствал за преподавателска позиция 30 пъти.

Когато популярната верига ресторанти KFC открили филиал в Китай, 24 души се явили на интервю. 23-ма получили работата, единствено Джак Ма бил отхвърлен.

Опитът му да стане полицай също се провалил.

Когато решил да създаде собствен бизнес, Джак също се провалил. И то цели два пъти. Но нищо от това не го спряло да преследва мечтите си.

Животът му се преобърнал

През 1995г. Джак Ма посетил САЩ. Визитата му била свързана с проект на правителството за изграждане на магистрала. Тогава Джак Ма за първи път се сблъскал с компютрите и интернета. По това време компютрите били рядко срещани в Китай, предвид високите разходи, свързани с тях. А интернет нямало. Първата дума, която Ма потърсил в мрежата, била „бира”. Тогава му излезли резултатите от различни държави, но не и от Китай. След това потърсил „Китай”, но нищо не се появило. Той решил, че е време неговият народ също да влезе в интернета.

Накрая, след като успял да убеди 17 свои приятели да инвестират и да се включат в новия му проект за електронна търговия – Alibaba. Компанията стартила в апартамента му.

Първоначално фирмата нямала нито една стотинка външни инвестиции. Скоро след това обаче новият стартъп успял да спечели финансиране от 20 милиона долара от SoftBank и още 5 милиона долара от Goldman Sachs.

Най-голямото предизвикателство, пред което се изправил Ма, било да убеди хората в Китай, че пазаруването, плащането онлайн е безопасно.

Джак Ма стартирал първата си успешна компания на 31 години. Той никога не е продавал каквото и да било, нито е писал код (за програмиране-бел.ред.). Компанията се разраства бързо и добива популярност в целия свят. Скоро Alibaba се превръща в гигант по електронна търговия.

Днес Джак Ма е най-богатият човек в Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!