На снимката: Андрей Живков

От понеделник започва изплащането на помощта за бизнеса заради високата цена на електроенергията. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков. Парите са осигурени на 100%.

Причината за забавянето е чакането на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ или не. А то е, че помощта от 110 лева на мегаватчас се счита за държавна, защото се прилага на всички по равно.

„Подписани са договори с  23 фирми доставчици, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ“, каза още Живков.

Очаква се компенсацията да бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември. Въпреки това 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като се намираме в средата на месеца, разясни енергийният министър и увери, че тези, които са получили фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември.

Той каза още, че клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук