Евгений Кънев
Евгений Кънев

Чудя се за колко хора речта на Фон Дер Лайен представлява интерес. Дори по-голям от “речта” на Делян Пеевски.

След повече от 17 години в ЕС, той все така продължава да е Брюксел, еврофондове, бюрократите или просто “ТЕ”.

А речта си заслужава – наистина човек, който си позволи да вдигне поглед от джоба към небето ще почувства гордост, че неговата страна е част от най-великия, хуманния и достойния политически експеримент на човечеството. Където доминират ценностите на върховенство на правото, свободата на словото, правата на човека и на малцинствата, закрилата на частната собственост, тайната на кореспонденцията и на неприкосновеността на човешкото достойнство и личност.

Да, всички тези ценности са и в нашата Конституция – но дали са станали ценности на повечето българи? Или съветските ценности на колектива, подчинението на вожда и силния на деня, лъжата и измамата като начин за прогрес, на мъжкото единоначалие все пак преобладават?

Кога българите ще разберат смисъла, причината, функцията и целите на ЕС?
Кога в училищата ще изчезне Съветският учителски манталитет и гражданското образование ще е не просто предмет, а канава на цялото преподаване как се става гражданин, знаещ не само своите права, но и задължения към обществото?
Кога ще имаме политици, които категорично се водят в своите действия само от европейските ценности, говорят като европейци, държат се като европейци.

Т.е като онези достойни българи, които изчезнаха след 9.9.1944 г?

*Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук