Залавянето на Васил Левски
Снимка; БТА

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г., припомня БНР.

Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тя ще започне в 18.00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.

Желязков ще приеме строя на представителни роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

По-късно в читалището ще се състои традиционният възпоменателен спектакъл на ученици от средно училище „В. Левски“. Тази година спектакълът е озаглавен „Моят Левски“.

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с гражданско поклонение и военен ритуал и пред паметника му в Ловеч.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена днес и с поход до музея „Къкринско ханче“ и военен ритуал. От 11.00 ч. представителни блокове от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ханчето и ще отдадат почит към делото му. Вечерта в ловешкия храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола, а след това от18.00 ч. е гражданското поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски, който се издига на хълма над Ловеч.

В Троян годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана с панихида за йеродякон Игнатий в църквата „“Света Параскева-Петка“ и Факелно шествие и поднасяне на венци на признателност пред делото на Апостола пред паметника на Левски на площад „Възраждане“.

Във Велико Търново годишнината от смъртта на Левски ще бъде отбелязана с общоградско поклонение. Посещенията в музея – затвор в старопрестолния ни град днес са безплатни.

С поредица от образователни инициативи Регионалният исторически музей във Велико Търново отбелязва гибелта на Апостола на свободата. В училищата при срещи с децата бяха показани снимка на Левски с автограф и два печата на БРЦК, изработени за организацията по негова поръчка.

„Той си е дал живота, за да сме свободни ние сега“…Направил е много комитети…Смело се е впускал в битките“, разказаха ученици от основното училище „Бачо Киро“.

Днес от 10 до 16 часа за безплатни посещения ще е отворен музеят – затвор във Велико Търново, където са били последните дни на Васил Левски преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда.

От 16 часа пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново с военен ритуал и изпълнения на деца и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще бъде почетена годишнината от гибелта на Апостола.

В Монтана годишнината от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана и с възпоменателно честване, уроци по родолюбие и изложба.

Почит пред делото на Апостола ще бъде отдадена с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад в центъра на Монтана.

Церемонията ще започне в 10.30 ч. днес. Програмата е подготвена от ученици от Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски“. Тази седмица в детският отдел на Регионална библиотека „Гео Милев“ се проведоха с ученици уроци по родолюбие, посветени на Апостола. Бе открита и изложба на библиотечни документи, озаглавена „Времето е в нас и ние сме във времето“. Учениците от Монтана изгледаха филма „Левски в националната ни памет“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук