16 март се отбелязва като Международния ден на породата гигантска панда, въпреки че той не е признат официално от международна организация.

Голямата панда се наричана още бамбукова мечка и се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай  и е обявена за национално съкровище. Храни се предимно с бамбук, като средно една панда изяжда между 15 и 30 кг бамбукови листа, филизи и стръкове на ден, като отделя на този процес около 12 часа. Достига до дължина  150 см и тежи между 30 и 160 кг. Опашката и е дълга около 12 см.panda7

Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем панди на други държави в знак на приятелско отношение. Су-Лин е първата панда показана на запад. Тя достига САЩ като бебе през 1936 и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка Брукфийлд близо до Чикаго. Оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали черно-бялото животно, като китайците са разрешили само 40 панди от този вид да напуснат родната им земя, тъй като те са застрашен вид.

pandas-865722images (1)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук