Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъде насърчавана и защитавана навсякъде.

От „Репортери без граници“ посочват, че журналистиката е основна ваксина срещу дезинформацията. Тя обаче е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията.

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

Политическа пропаганда, икономическа манипулация, фалшиво съдържание, генерирано от изкуствен интелект – дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е основна заплаха за свободата на медиите по света, предупреждава организацията „Репортери без граници“ (РБГ) в 21-вата си годишна класация, в която най-високо оценената държава е Норвегия, а най-ниско – Северна Корея (КНДР), отбелязва Франс прес.

И двете държави запазиха позициите си от миналата година.

Като цяло условията за практикуване на журналистика са лоши в 7 от 10 държави, показва класацията за тази година, която обръща специално внимание на последиците от дезинформацията.

Според РБГ в две трети от 180-те оценявани държави специалистите, които допринасят за изготвянето на класацията, „съобщават за участието на политически актьори“ в „масирани кампании за дезинформация или пропаганда“. Такъв е случаят с Русия, Индия, Китай и Мали.

През 2023 г. България е на 71-о място сред 180 страни в 21-вата годишна класация за свободата на медиите, съставяна от организацията „Репортери без граници“, показва сайтът на организацията. В публикувания през 2022 г. индекс страната ни е била на 91-о място.

„Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск“, гласи обобщението на „Репортери без граници“.

Денят се отбелязва от 1993 г. по предложения на ООН. Целта е да се подчертае необходимостта от важността на темата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

На днешната дата международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук