Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъде насърчавана и защитавана навсякъде.

„76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани. Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им“, се подчертава в документа

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От „Репортери без граници“ посочват, че журналистиката е основна ваксина срещу дезинформацията. Тя обаче е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу – от 111-то на 112-то.

„Както в Източна, така и в Западна Европа новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от COVID-19, улесни арестите и задържането на журналисти“, се казва в позицията на организацията.

Денят се отбелязва от 1993 г. по предложения на ООН. Целта е да се подчертае необходимостта от важността на темата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

На днешната дата международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!