Народният

На 27 март отбелязваме Световния ден на театъра. Той се празнува  от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на „Театър на нациите“ („Theatre of Nations“).

От този ден, всяка година, един от начините на отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание. За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто – френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор.

По традиция на този ден се връчват годишните награди на Съюза на артистите „Икар“, но преди обяд ще бъдат обявени само номинациите, а церемонията е планирана за 11 май. Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 г., но за втора поредна година те няма да бъдат на 27 март заради пандемията.

Татяна Лолова ще получи посмъртно наградата „Икар“ за цялостно творчество, съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Решението е взето още в края на месец февруари.

Голямата българска актриса почина на 23-ти март.

Номинираните за „Икар“ ще станат ясни по време на онлайн събитие днес, а Мариус Донкин, директор на Народния театър, който ще е домакин на церемонията през май, записа поздрав към артистите и публиката на фона на празната сграда:

„Убедени сме, раздялата ни с публиката е само един антракт, след който сцената ще грейне още по-красива и по-примамлива“, подчерта Донкин.

По думите на президента театърът ще продължи да вълнува, възпитава, провокира и сближава, докато има своите талантливи лица и вярната си публика. Затова отговорност на институциите е да не допускат последиците от кризата да задушават театралната общност в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук