Администрацията на американския президент Доналд Тръмп започна поредица от екзекуции на федерално ниво през последните му дни в Белия дом, съобщава Би Би Си.

Пет екзекуции са насрочени да бъдат изпълнени преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, нарушавайки 130-годишната традиция това да не се прави по време на предаването на властта.

Ако бъдат изпълнени всичките пет смъртни присъди, Тръмп ще стане президент през последните повече от 100 години, през чийто мандат са изпълнени най-много екзекуции, общо 13, след като осем бяха екзекутирани през юли тази година.

Брандън Бърнард (на 40 години) и Алфред Буржоа (на 56) трябва да бъдат екзекутирани тази седмица в Индиана. Главният прокурор Уилям Бар заяви, че министерството на правосъдието само прилага съществуващия закон, но критиците твърдят, че този ход е тревожен, още повече, че идва преди встъпването в длъжност на новия президент Байдън, който заяви, че ще се стреми към премахване на смъртното наказание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!